تفاوت کولر گازی با کمپرسور روتاری و پیستونی

امروزه کولر گازی یکی از اصلی ترین وسایل سرمایشی در زندگی روزمره محسوب میشود و نقش بهسزایی در تأمین سرمای مورد نیاز محیط دارد. یکی از اجزای کلیدی در عملکرد این سیستمها، کمپرسور بوده که وظیفه اصلی آن خنک کردن هوای محیط است. به همین دلیل برای بهبود عملکرد این سیستمهای سرمایشی، تاکنون انواع مختلفی از کمپرسورهای کولر گازی تولید شدهاند که هر یک دارای مزایا و ویژگیهای مختص به خود هستند. در این مقاله، قصد داریم به بررسی تفاوت کولر گازی با کمپرسور روتاری و پیستونی بپردازیم تا با کسب اطلاعات لازم درباره ویژگیهای هر یک از آنها، بتوانید در زمان خرید، بهترین انتخاب را داشته باشید.
انواع کمپرسور کولر گازی
کمپرسورهای کولر گازی قلب سیستم های تهویه مطبوع هستند و نقش مهمی در عملکرد آنها دارند. کمپرسورهای پیستونی، روتاری، اسکرول و سانتریفیوژ از جمله انواع مختلف کمپرسورهای به کار رفته در کولرهای گازی بوده که هرکدام با ویژگی ها و مزایای خاص خود شناخته می شود. البته در میان تمامی این کمپرسورها، دو نوع کمپرسور روتاری و پیستونی بیشتر از انواع دیگر مورد استفاده قرار میگیرند. از این رو در ادامه مطلب به معرفی کامل آنها می پردازیم.
کمپرسور پیستونی کولر گازی
کمپرسورهای پیستونی یکی از قدیمیترین و متداول ترین انواع کمپرسورهای کولر گازی بوده که بیشتر مناسب استفاده در مناطق گرمسیر هستند. در واقع این مدل کمپرسورها، به طور همزمان عمل رفت و برگشت و مکش و دهش را به کمک پیستونی که درون سیلندر قرار دارد انجام میدهند. همچنین ظرفیت آنها معمولاً بین ۱۸۰۰۰ تا ۳۶۰۰۰ بی تی یو است. در ضمن آنها ساختار سادهای دارند که برای استفاده در سیستمهای تهویه مطبوع بسیار مناسب است.
لازم به ذکر است که در کمپرسورهای پیستونی گاز موجود در محفظه دستگاه، توسط پیستون تحت فشار قرار گرفته و از طریق یک سیستم مکنده به درون سیلندر منتقل میشود. همچنین این کمپرسورها دارای یک شفت مرکزی هستند که بسته به ظرفیت آنها، میتواند از دو تا شش پیستون را درون محفظه استوانهای حرکت دهد. این ویژگیها باعث میشود که کمپرسورهای پیستونی به گزینهای کارآمد و قابل اعتماد، برای تأمین سرمایش موردنیاز توسط کولرهای گازی تبدیل شوند.
مزایا و معایب کمپرسور پیستونی کولر گازی
این مدل کمپرسورها به دلیل موتور سنگین و ساختار ساده، برای محیط هایی که ظرفیت سرمایشی بالایی دارند، بسیار مناسب هستند. از جمله مزایای این کمپرسورها که باید در زمان بررسی تفاوت کولر گازی با کمپرسور روتاری و پیستونی بدانید، میتوان به طول عمر بالا، قیمت مقرون به صرفه و مصرف انرژی پایین اشاره کرد. بااینحال، این دستگاهها معایبی نیز دارند که میتواند در زمان استفاده از آنها حائز اهمیت باشد. تولید صدا و لرزش زیاد نمونهای از معایب کمپرسوهای پیستونی به شمار میروند. علاوه بر آن، دمای بالای گاز خروجی و مصرف بالای انرژی در این دستگاهها، از نکات منفی هستند که باید در زمان کار با آنها مدنظر قرار بگیرند.
کمپرسور روتاری کولر گازی
کمپرسور مدل روتاری یکی دیگر از انواع کمپرسورهای کولرهای گازی است که به صورت ویژه برای مکانهایی با حجم بالای فشار هوا، طراحی شده است. این مدل با استفاده از مکانیزم جابه جایی مثبت و طراحی چرخشی، تمامی عملیات مکش و متراکم کردن گاز را به کمک تیغههای دایرهواری که داخل شیارهای خود می چرخند، انجام میدهد. علاوه بر آن ظرفیت این دستگاهها از ۷۰۰۰ تا ۳۶۰۰۰ بیتییو متغیر بوده و به عنوان یکی از بهترین و مرغوبترین دستگاه های مکانیکی موجود شناخته میشود. علاوه بر آن، این کمپرسور بسته به نوع آب و هوا به سه دسته آب و هوای معتدل (T1)، آب و هوای خنک (T2) و آب و هوای گرمسیری (T3) تقسیم میشوند که برای اطلاع خریدار روی برچسب انرژی دستگاه ذکر میگردد.
از دیگر ویژگی بارز این کولرهای روتاری میتوان به توانایی انجام همزمان عملیات تبرید و فشرده سازی اشاره کرد که باعث افزایش کارایی آنها میشود. از این رو این کولرها برای استفاده در مناطق سردسیر و مرطوب گزینه مناسب بوده و در سازه های صنعتی، شرکتها و کارخانجات بزرگ به طور گستردهای مورد استفاده قرار می گیرند.
مزایا و معایب کمپرسور روتاری کولر گازی
کولر گازی روتاری یکی از پیشرفتهترین فناوری های به کار رفته در زمینه تهویه مطبوع بوده و با مزایایی همچون راندمان بسیار بالا، ابعاد کوچک و وزنی سبک،گزینهای ایدهآل برای تامین سرمایش موردنیاز به شمار میرود. البته همین ویژگیها بیانگر تفاوت کولر گازی با کمپرسور روتاری و پیستونی نیز محسوب میشود.
همچنین در این دستگاهها به دلیل طراحی پیچیده و پیشرفته، لرزش قطعات بسیار کم بوده و صدای خروجی آنها نیز بسیار پایین است. به طورکلی عملکرد بسیار بالا و راندمان انرژی در این کولرها، آنها را به گزینهای ایده آل برای کاربردهای صنعتی و تجاری تبدیل کرده است. البته با وجود تمامی این مزایا، کولرهای گازی روتاری هم دارای معایبی نیز هستند. بهطورمثال آنها ظریف و آسیب پذیرتر بوده و برای فضاهای بزرگ مناسب نیستند. از طرفی حداکثر ظرفیت این کمپرسورها حدود ۱۸کیلووات است و برای عملکرد بهینه نیاز به فشار هوای بالایی دارند. به همین دلیل، استفاده از آنها در مناطق شرجی و نزدیک به دریا توصیه نمیشود.
تفاوت کولر گازی روتاری و پیستونی
در میان انواع مختلف کولرهای گازی، دو نوع روتاری و پیستونی از محبوبیت بیشتری بین کاربران برخوردار هستند. اما هر یک از این دو نوع دارای ویژگیها، مزایا و معایب مخصوص به خود بوده که در انتخاب مناسبترین گزینه برای نیازهای خاص هر کاربر تأثیرگذار هستند. بنابراین در ادامه به بیان فرق کولر گازی روتاری با پیستونی می پردازیم تا به شما در انتخاب گزینه مناسب کمک کرده باشیم.
تفاوت کولر گازی با کمپرسور روتاری و پیستونی در میزان بازدهی
کولرگازی روتاری به دلیل طراحی خاص خود، بازدهی بالاتری دارد. در واقع این نوع کولر به دلیل عدم وجود اجزایی که باعث اتلاف انرژی میشوند، مانند شیر تخلیه و فضای لقی پیستون، به طور مؤثرتری عمل میکند. در مقابل، کولر گازی پیستونی به دلیل ساختار پیچیدهتر از بازدهی کمتری برخوردار است.
وزن کمپرسور
از نظر وزن و حجم، کولر گازی روتاری سبک تر و کوچک تر است. همین مسئله منجر به سهولت در نصب و جابجایی آن میشود. در مقابل کولر های گازی پیستونی به دلیل استفاده از کمپرسورهای بزرگتر، وزن و حجم بیشتری دارند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر جهت راهنمای خرید کولر گازی مقاله آن را مطالعه نمایید.
تفاوت کولر گازی با کمپرسور روتاری و پیستونی در صدای تولیدی
یکی دیگر از فاکتورهای بیان کننده تفاوت کولر گازی با کمپرسور روتاری و پیستونی، میزان صدای تولیدی توسط آنها است. در این زمینه کولر گازی روتاری به دلیل طراحی بهینه و بروزتر، صدای کمتری تولید میکند و مصرف برق آن نیز پایینتر است. اما کولر گازی پیستونی معمولاً صدای بیشتری دارد و مصرف انرژی آن نیز بالاتر است.
تفاوت کولر گازی با کمپرسور روتاری و پیستونی در ایمنی دستگاه
در زمینه ایمنی، کولر گازی روتاری به دلیل برخورداری از قطعات بیشتر، در درجه پایینتری نسبت به کولر گازی پیستونی که طراحی سادهتر و تعداد قطعات کمتری دارد، قرار گرفته است.
تفاوت کولر گازی با کمپرسور روتاری و پیستونی در بازدهی انرژی
در کولرگازی روتاری به دلیل وجود کلیرانس و مقاومت شیر تخلیه، بازدهی انرژی پایینتر است. در مقابل کولر گازی پیستونی با طراحی بهینهتری که دارد، بازدهی انرژی بالاتری را ارائه می دهد.
تفاوت کولر گازی روتاری با پیستونی در هزینه نگهداری
از نظر هزینه های نگهداری، معمولاً کولر گازی روتاری نسبت به کولر گازی پیستونی هزینه های بیشتری برای تعمیر و نگهداری نیاز دارد.
تفاوت کولر گازی با کمپرسور روتاری و پیستونی در قدرت کمپرسور
کولرگازی روتاری دارای کمپرسور ضعیفتری است، بنابراین برای مناطق بسیار گرم مناسب نیست. در حالی که کولر گازی پیستونی با کمپرسور قدرتمندتر خود، می تواند در شرایط سخت آب و هوایی عملکرد بهتری داشته باشد.
کدام کمپرسور بهتر است؟
یکی از مهمترین مسائلی که در هنگام خرید کولر گازی، باید به آن توجه نمایید، نوع کمپرسور دستگاه است. به طور کلی کمپرسورها نقش حیاتی در عملکرد سیستمهای تهویه مطبوع دارند، به همین دلیل باید در انتخاب آنها حساس بود.
در همین راستا برای انتخاب بین کمپرسور روتاری و پیستونی، باید توجه کنید که کمپرسورهای روتاری به دلیل طراحی مدرن و کارآمد، حجم هوای بیشتری را خنک میکنند و راندمان بالاتری دارند. با اینحال، قدرت سرمایش آنها نسبت به کمپرسور پیستونی کمتر است. از سوی دیگر همان طور که در بررسی تفاوت کولر گازی با کمپرسور روتاری و پیستونی بیان کردیم، کمپرسورهای پیستونی با ساختار ساده خود، تعمیر و نگهداری آسانتری داشته و کم هزینهتر هستند. بنابراین برای انتخاب بهترین گزینه باید به نحوه عملکرد آنها در محل مورد نظر توجه نموده و برحسب نیازهای کاربری، دستگاه موردنظر را انتخاب کنید.
سخن پایانی
در این مطلب به بیان تفاوت کمپرسور روتاری با پیستونی پرداختیم و ویژگیهای هرکدام از آنها را بررسی نمودیم. بر همین اساس باید بدانید کولرگازی روتاری در زمینههایی چون بازدهی، تولید سر و صدا، دمای مناسب، ابعاد و اندازه و همچنین کمترین میزان اتلاف انرژی نسبت به نوع پیستونی برتری دارد. با اینحال، کولرگازی پیستونی نیز دارای مزایایی از جمله ایمنی بالاتر، تعمیر و نگهداری آسانتر، کمپرسور پرقدرت و قیمت مناسبتر است. در نهایت، انتخاب بین این دو نوع کولر بستگی به نیازها و شرایط خاص هر فرد دارد. اگر در این زمینه انتخاب کولرهای گازی به ویژه کولر گازی با کمپرسور روتاری و پیستونی سوالی دارید میتوانید با کارشناسان مجموعه کولر با ما، در تماس باشید.
اولین دیدگاه را ثبت کنید